Saturday 20 June 2009

Lördag

Jeg havde egentligt tänkt mig at holde lidt igen med filmanmeldeserne(de faar det til at virke som om jeg ikke laver andet end at se fjernsyn), men efter at have set
Shooter er det umuligt at lade väre med at kommentere den.
En film, der kombinerer den bedste 80er actions uhämmede vaabenfetishisme og vigilantehed med samfundskritik. Morskaben var sikker.


Marky Mark Wahlberg ER Bob Lee Swaggar, en meget pumpet marinesergent-snigskytte som i aabningsscenerne selvfölgelig bliver forraadt og efterladt i fjendeland. Her er ogsaa den förste af en omkring 3 shootouts mellem marky og en helikopter. Jeg lyver ikke naar jeg siger at i hvert fald en femtedel af spilletiden gaar med at marky mark og diverse helikoptere duker den ud i forskelligt tärren.

3 aar efter(eller som teksterne skriver: 36 maaneder efter?) lever marky mark alene i sin bjerghytte(som mistänkeligt meget ligner den fra aabningsscenerne i commando) sammen med sin ekstremt veltränede hund(fido mangler bare at läre at lukke köleskabet naar den henter öl for at väre perfekt), sin kommisionsrapport om 9/11 og med Znet som startside paa sin pc. I know, right?
Lad mig i övrigt understrege at marky og fidos forhold er tät. Meget tät. For tät til at väre behageligt for seeren, faktisk. Mere om det senere. Desuden sporter marky mark heroppe i bjergene et redneck retardery look(inklusive et sörgeligt forsög paa fuldskäg og hestehale) som minder en om den mest patetiske version af axl rose. Formodentlig for at vise hvor "ägte" amerikansk han er, hvilket ogsaa ville forklare at marky har en lidt besynderlig midvest-agtig accent i den her film.

Naa, men selvfölgelig kommer der nogen militärfolk, der skal bruge hans unikke evner indenfor snigskydning(igen rippet direkte fra commando), men som i virkeligheden har skjulte motiver og skal bruge ham som syndebuk osv. osv. Danny Glover hammer den passende op som skurk.
Herfra körer filmen en besynderlig linedans mellem by-the-numbers flugt-og-hävn(inklusive den gamle partners enke, som ligner og lyder som jessica simpson med mörkt haar) og politisk kommentar, som hovedsageligt foregaar saadan at marky mark peger paa en eller anden skurk med en pistol, og skurken derefter kommer med en indsigtsfuld kommentar om at 1) det handler om olie 2) Man kan ikke skyde sig ud af situationen, det er systemet der er den virkelige skurk 3) Problemet med demokrati, er at der er folk der tror paa det, som man er nödt til at slaa ihjel osv osv.

Det er altsammen fine and dandy, men der löber en underlig underström af antydninger paa langs af filmen. Enken lapper marky mark sammen, og da han vaagner, sväkket af blodtabet, meddeler hun ham at fido har taget billetten(det her bliver spillet intenst; virkeligt intenst, og der var et eller andet med hundens navn som han havde sagt i febervildelser som jeg ikke helt fik fat paa), og da marky mark holder sin tale om at han har tänkt sig at slaa ihjel til höjre og venstre, er motivationen:"They killed my dog!".

Se ogsaa Crackeds take paa filmen

No comments:

Post a Comment

Followers